Termeni tehnici industria CNC

Prezentul repertoar își propune să clarifice unele aspecte generale legate de termeni tehnici din industria de prelucrare prin așchiere CNC.

Termeni tehnici industria CNC
0-9
5 axe
Prelucrarea CNC în 5 axe se referă la capacitatea unei mașini unelte CNC de a muta o piesă sau o sculă în cinci axe simultan. Detalii
5-axis Auto Tunning System
Pentru a menține precizia prelucrării în 5 axe, trebuie efectuată o calibrare precisă la fața locului pentru a compensa eventualele erori geometrice. Acest sistem de calibrare automată în 5 axe dezvoltat de Okuma se numește 5-AXIS AUTO TUNING SYSTEM și este standard pe centrele de prelucrare Okuma în 5 axe.
A
arbore principal
Arborele principal al mașinilor unelte asigură mișcarea relativă dintre scula așchietoare și piesa de prelucrat necesar pentru executarea unei operații de așchiere.
armroid
ARMROID primul robot integrat în mașini unelte CNC de la OKUMA, este o inovație de automatizare care e ușor de operat direct pe comanda numerică nativă OSP. Detalii
așchiere
Proces de prelucrare substractiv, de îndepărtare material din semifrabricat cu ajutorul sculelor de așchiere. Surplusul de material în urma procedeului se numește șpan care este evacuat.
B
batiu
Batiul joacă un rol foarte important în alegerea unei mașini CNC, deoarece dacă mașina dvs. este mai grea, atunci este un indiciu clar că va supraviețui vibrațiilor riguroase și altor operații care afectează eficacitatea unui strung CNC.
bed
Batiu (eng.)
C
CAD
CAD (proiectare asistată de computer) Computer Aided Design.
CAM
Simulare a proceselor de prelucrare CAM (computer aided machinery)
CNC
Computer Numerical Control (CNC), este un termen industrial pentru procedeul de fabricație în care traseul sculelor este controlat de un calculator cu un limbaj specific.
Cod G
Codul G (de asemenea denumit RS-274), care are mai multe variante, este numele comun pentru cele mai utilizat limbaj de programare de control numeric (CNC). Acesta este utilizat în principal la prelucrarea asistată de calculator pentru a controla mașinile-unelte automate.
Collision Avoidance System
Collision Avoidance System (CAS) sistem anti-coliziune mașini CNC de la Okuma, integrează modelarea 3D a mașinilor, semifabricatelor și sculelor cu puterea controlului OSP pentru a crea o mașină virtuală. În mod manual și automat de operare. Detalii
chuck
Universal (eng.)
cutting
Așchiere (eng.)
D
direct drive
Tehnologia actuala Direct Drive a arborelui principal a facut posibil ca motorul să fie montat direct pe arbore, eliminand curele de transmisie sau angrenajele dințate, astfel a crescut rigiditatea sistemului, precizia prelucrarii, viteze mari, eliminare vibrațiilor din prelucrare.
E
encodere de poziție
Okuma a dezvoltat controlerul OSP NC cu encodere de poziție absolută, oferă poziționarea absolută a componentelor mașini CNC chiar după o întrerupere accidentală a procesului de prelucrare.
L
LFV
Mașini unelte CNC swiss-type cu Funcția de prelucrare Citizen LFV (low frequency vibration) generează fenomenul de așchiere întreruptă care determină fragmentarea așchiilor și astfel scăderea forțelor de așchiere. Detalii
LMD
Tehnologia aditivă LMD sau încărcarea prin sudare cu laser este un procedeu generativ de fabricație pentru metale. La nivel internațional, acesta este cunoscut sub denumirea de Laser Metal Deposition, pe scurt, LMD. Detalii
lathe
Strung (eng.)
linetă
Este un dispozitiv de susținere cu role a pieselor de strunjire cu lungimi mari, pentru a elimina deformările axiale datorită greutății materialului, pentru un sprijin suplimentar al semifabricatului.
M
Machining-Navi
Condiții optime așchiere, Machining-Navi, funcție de determinare a celor mai optime condiții de așchiere și eliminarea vibrațiilor în timpul prelucrărilor CNC pe mașini Okuma. 
machining
Prelucrare (eng)
milling
Frezare (eng.)
O
OSP
În 1963, OKUMA a introdus primul său control numeric OSP pe mașini unelte. OSP prescurtarea lui Okuma Sampling Path care înseamnă discretizarea, digitizarea traseului (sculei de prelucrare), moment tehnologic inovativ crearea unui model matematic, discret al traseului de prelucrare într-o mașină-unealtă.
P
PREX
Tehnologia avansată a motorul-ui cu reluctanță PREX de la Okuma, baza unei mașini unelte CNC superioare în prelucrarea eficientă a metalelor dure prin așchiere. Detalii
pinolă
Pinola este compusă dintr-o mandrină care se poate deplasa înainte sau înapoi, elementul care face contact cu piesa este prins în mandrină şi se numeşte vârf de centrare.
R
rapid feed rate
Curse rapide (eng.) similar cu rapid travel
rapid travel
Curse rapide (eng.) m/min
S
spindle
Arbore (eng). main spindle – arbore principal, secondary spindle – arbore secundar
strung cnc
Un strung CNC este o mașină unealtă care are comandate axele de un program de calculator.
strung cu axa Y
Mărește capacitate de prelucrare a unui strung CNC cu axa Y, pentru prelucrările descentrate, cum ar fi execuția găurilor pe un plan, pot fi realizate ușor și se pot crea piese complexe pe o singură mașină. Detalii
T
tailstock
Păpușă mobilă (eng.)
termo-prietenos
Conceptul Thermo-Friendly este conceptul unic de „acceptare” a acestor schimbări de temperatură, astfel încât să se poată obține o precizie ridicată în medii normale din fabrică, fără măsuri speciale de către operatori. Detalii
tool path
eng. Traseului (sculei de prelucrare) controlat de comanda numerică.
torque
Cuplu (eng.) de forță Nm
travel (axis)
Curse axe (eng.)
turelă
Turela este suportul sculelor ce se folosesc in tehnologia de prelucrare fiecarui reper in parte. Ea susține sculele și execută mișcările necesare îndepartarii adaosului de material.
turning
Strunjire (eng.)
turret
Turelă (eng.)
U
universal
Universalul este partea care prinde piesa şi o ţine pe tot procesul de aşchiere. Prinderea este foarte puternică, iar reperul care urmează să fie prelucrat se rotește deodată cu universalul.

Resurse / Linkuri