Sistem anti-coliziune mașini CNC Okuma

Prevenirea coliziunilor mașini CNC Okuma Collision Avoidance System
Sistem anti-coliziune mașini CNC Okuma, prin introducerea dimensiunii sculelor și a semifabricatului, softul analizează interferențele cu componentele mașinii și semnalează posibilitatea coliziunilor. În cazul interferențelor, mașina se oprește iar pe display va fi afișată zona de impact pentru a corecta programul.

Primul sistem anti-coliziune pe mașini unelte CNC din lume

(Collision Avoidance System – CAS) sistem anti-coliziune mașini CNC de la Okuma, integrează modelarea 3D a mașinilor, semifabricatelor și sculelor cu puterea controlului OSP pentru a crea o mașină virtuală. Rularea aplicației virtuale în timp real, cu câteva secunde în avans față de prelucrarea efectivă, pot detecta posibile coliziuni și mașina este oprită înainte de o coliziune fizică.

Prin introducerea dimensiunii sculelor și a semifabricatului, softul analizează poziția componentelor mașinii și alertează posibilitatea coliziunilor. În cazul detectării, mașina se oprește iar pe display va fi afișată zona de impact cu roșu pentru ca operatorul să intervină cu corecțiile necesare.

Permite operatorilor să se concentreze pe fabricarea pieselor

Controlerul NC (OSP) cu datele modelului 3D ale componentelor mașinii – piesă de prelucrat, sculă, mandrină, dispozitiv de fixare, capete, turelă, contropartă – efectuează simulare în timp real chiar înainte de mișcările efective ale mașinii. Verifică interferența sau coliziunile și oprește mișcarea mașinii imediat înainte de coliziune. Mașiniștii (începători sau profesioniști) vor beneficia de timpii de configurare și de cicluri de încercare reduși și de încrederea de a se concentra asupra realizării pieselor.

OSP-P300 / Control Numeric al mașinii în colaborare cu sistemul de operare WindowsTM

OSP-P300 Control Numeric OKUMA
OSP-P300 Control Numeric OKUMA
Control Numeric al mașinii în colaborare cu sistemul de operare WindowsTM
Control Numeric al mașinii în colaborare cu sistemul de operare WindowsTM

Prevenție coliziuni în timpul prelucrării automate

Programul numeric ISO este citit în avans și comenzile de deplasare axială sunt verificate pentru eventuale interferențe, ținând cont de punctele zero și valorile de compensare a sculei setate în CN. Mișcarea de deplasare axială este oprită temporar chiar înainte de producerea coliziunii fizice.

Sistem anti-coliziune mașini CNC - Prevenție coliziuni în timpul prelucrării automate

Prevenție coliziuni în mod manual de operare

Util în special pentru operatorii de mașini CNC care pregătesc o prelucrare, evitarea coliziunilor în modul manual oferă operrarea cu încredere fără coliziune și pregatirea așchierii mai rapide. Această asigurare a operatorului vine de la Hairbreadth Stop – o altă inovație bazată pe expertiza Okuma în integrarea prelucrării simulate cu controlul avansat al mașinii CNC.

Sistem anti-coliziune mașini CNC - Prevenție coliziuni în mod manual de operare

Simulare precisă a procesului de prelucrare

Volumetria și forma pieselor în timpul prelucrării sunt afișate în detaliu și detectarea este vizualizată.

Simulare precisă a procesului de prelucrare - Sistem anti-coliziune mașini CNC

Optimizare arbore principal

Mai puține verificări de interferență efectuate de operatori la apropierea arborelui principal de turelă. Primul ciclu de executat este scurtat.

Reducere semnificativă a timpului de pregătire a prelucrării
Reducere semnificativă a timpului de pregătire a prelucrării

Analiză coliziune rapidă

Verificările de interferență / așchierea se pot face în modul de simulare de mare viteză (așchiere în aer cu blocare a mașinii), scurtând timpul pentru verificările de interferență în avans (pentru strunguri).

Sistem anti-coliziune mașini CNC / Analiză rapidă la 1/7 in timp
Analiză coliziune rapidă

Modelare și simulare ușoară

Introducerea simplă a parametrilor. Prin selecția mașinii CNC modelul 3D al mașinii este înregistrat, urmat de setarea automată a parametrilor de start (PASUL 1).

Modelare și simulare ușoară a mașinii CNC - Sistem anti-coliziune mașini CNC
Parametrii 3D pentru simulare CAS
Pasul 2 - Selectare tip prindere / universal
Pasul 2 – Selectare tip prindere / universal
Pasul 3 - Selectare Sculă
Pasul 3 – Selectare Sculă
Pasul 4 - Selectare Formă semifabricat
Pasul 4 – Selectare Formă semifabricat

CAS suportă mese rotative și capete de prelucrare atașate

CAS este, de asemenea, eficient cu mesele rotative comandate numeric disponibile. Verificările de coliziune vor acoperi și prinderile și piesele de prelucrat montate pe masa rotativă, pe baza datelor 3D de la aceste modele.

De asemenea, această posibilitate se aplică și pe arbori principali din magazia centrelelor de prelucrare cu coloană dublă. Acest lucru este deosebit de valoros atunci când este dificil a vizualiza prelucrarea în timpul așchierii pe mai multe fețe (5 axe).

Modelare 3D a meselor rotative și atașamente de prelucrare oferite de Okuma

Suport Return-Restart pentru procesare

Prelucrarea poate fi oprită oricând este necesar, iar modelul semifabricatului prelucrat este afișat la starea sa din momentul respectiv (linii/blocuri de program ISO).

Suport Return-Restart pentru procesare blocuri program
Blocuri program executate și starea semifabricatului

Legătură cu 3D virtual monitor

Simulare CAM prelucrare strung Okuma Multus B250II - Sistem anti-coliziune mașini CNC
Simulare 3D Virtual Monitor / prelucrare strung Okuma Multus B250II

Verificare program la 1/10 din timp real

Verificarea poate fi accelerată și mai mult prin conectarea sistem anti-coliziune cu un monitor virtual 3D (software pentru PC vândut separat) care poate efectua o verificare online a interferențelor mașinii. Timpul de lucru poate fi scurtat pe mașină prin importul de date în CAS care au fost pregătite de monitorul virtual 3D.

Excelent pentru verificat prelucrări complexe

O verificare a interferențelor cauzate de deplasarea sculei, mișcarea turelei strungului și mișcarea atașamentului centrului de prelucrare, care anterior nu putea fi verificată decât pe mașină, se poate face în avans cu o precizie ridicată.

Calcul cu precizie al ciclului de prelucrare luând în considerare specificațiile mașinii

Timpul exact al ciclului de prelucrare poate fi calculat ținând cont de specificațiile mașinii, deoarece funcțiile de comandă numerică ale mașinii sunt efectuate în simulări.

Exemple de aplicații

Verificare coliziune în timpul rotirii turelei, deplasare

Coliziunile neprevăzute ale sculelor lungi cu rotația și deplasarea turelei pot fi evitate. Operatorul se poate concentra asupra prelucrării fără griji de coliziuni.

Verificare coliziune în timpul rotirii turelei, deplasare - Sistem anti-coliziune mașini CNC
Verificare coliziune în timpul rotirii turelei, deplasare

Verificare coliziune în prelucrări cu prinderi moi

Deoarece bacurile sunt modele de fixare, sistemul de evitare a coliziunilor nu poate fi utilizat în mod normal în timpul formării bacurilor moi. Cu toate acestea, definind forma prinderii ca model de material semifabricat, CAS poate fi utilizat.

Verificare coliziune definind forma prinderii ca model de material semifabricat - Sistem anti-coliziune mașini CNC
Verificare coliziune definind forma prinderii ca model de material semifabricat

Timpul de modelare redus drastic

Setările modelului finalizat pot fi salvate ca date în fișiere (preset), revizuite și utilizate pentru aplicații similare ulterioare – reducând astfel foarte mult timpii de creare a modelului.

Preset-uri utilizate pentru aplicații similare ulterioare - Sistem anti-coliziune mașini CNC
Preset-uri utilizate pentru aplicații similare ulterioare

Tehnologiile Inteligente Okuma

Resurse Linkuri