Tehnologia aditivă LMD pe mașini Okuma

Tehnologia aditivă LMD

Tehnologia aditivă LMD sau încărcarea prin sudare cu laser este un procedeu generativ de fabricație pentru metale. La nivel internațional, acesta este cunoscut sub denumirea de Laser Metal Deposition, pe scurt, LMD. De asemenea, sunt utilizați termenii „Direct Metal Deposition” (DMD) sau „Direct Energy Deposition” (DED).

Încărcare prin sudare cu laser (LMD)

Procesul este ușor de explicat: laserul produce o baie de topire pe suprafața componentei. Prin intermediul unei duze, pulberea metalică este aplicată automat. Astfel, rezultă cordoane sudate unul de celălalt, care formează structuri la nivelul corpurilor de bază sau componentelor întregi existente.

Tehnologia aditivă LMD Laser-Metal-Deposit pe mașini Okuma
Formare lamele turbină prin LDM pe mașina Okuma MU-8000V LASER EX

Procedeul poate fi utilizat în domeniul industriei aeronautice, industriei spațiale, tehnicii energetice, petrochimiei, industriei automobilelor sau tehnicii medicale. Clienții beneficiază de o gamă largă de lasere și sisteme de lasere, cunoștințe specializate în domeniul proceselor și servicii pentru un număr mare de aplicații. Astfel, tehnologia de încărcare prin sudare cu laser poate fi combinată, de exemplu, cu sudarea sau debitarea cu laser.

Cum funcționează tehnologia aditivă LMD ?

Mai întâi, fasciculul laser încălzește local piesa brută și generează o baie de topire. Prin intermediul unei duze de la nivelul echipamentului optic, este aplicată o pulbere metalică fină direct în baia de topire. Aceasta se topește și se îmbină cu materialul de bază, rezultând un strat cu o grosime de aprox. 0,2 până la 1 milimetru. Dacă este necesar, pot fi suprapuse mai multe straturi. Ca gaz de protecție este utilizat de cele mai multe ori argonul. Pentru a aplica linii, suprafețe și forme, echipamentul optic se deplasează automat deasupra piesei brute. Un sistem de senzori inteligenți asigură o grosime uniformă a stratului.

Tehnologia aditivă LMD - detaliu aplicare straturi

Integrare tehnologia aditivă LMD pe mașini unelte OKUMA

Mașinile CNC Laser Okuma combină fabricarea subtractivă și tehnologia aditivă LMD, călirea și durificarea pieselor realizat pe o singură mașină.

1. Tratamente termice

 • Prelucrarea și rectificarea după tratamentul termic pot fi finalizate pe o singură mașină fără modificări de configurare.
 • Durificarea cu lățime uniformă utilizând un laser stabil, de mare putere.
 • Este posibilă durificarea pe suprafețe cilindrice fără întărire neuniformă cu deformare mică.

2. Prelucrare

Modelare lame

Prelucrarea aliajelor rezistente la căldură (InconelTM) prin imprimare de înaltă eficiență și prelucrare simultană de înaltă calitate pe 5 axe

 • Combină fabricarea aditivă de precizie și operațiuni de post prelucrare
 • Face posibilă depunerea de metale de diferite tipuri sau aliaje

Formare ochiurilor prin fabricarea aditivă de precizie

 • Face posibilă formarea lățimii uniforme folosind un laser stabil
 • Realizează o fabricație aditivă subțire de înaltă rezoluție de 1 mm sau mai puțin

3. Reparații matrițe

 • Toate operațiunile de la îndepărtarea fisurilor până la finisarea pe o singură mașină
 • Posibil chiar și cu materiale greu de prelucrat și cu duritate ridicată

4. Acoperire

 • Prelucrare intensivă în proces cu acoperire și finisare uniforme
 • Nu este nevoie de sablare sau altă prelucrare ulterioară
 • Comutare între mai multe materiale de acoperire pe același reper

Resurse Linkuri