Mașini unelte comandă numerică Okuma

Gama de Mașini unelte cu comandă numerică Okuma, creează fundamentul preciziei superioare si repetabilitate în prelucrare de care au nevoie toate industriile unde se cere precizie și productivitate.

mașini unelte cu comandă numerică în 5 axe - Okuma
mașini unelte cu comandă numerică în 5 axe – Okuma

Okuma își fabrică propriile controlere, motoare, encodere

Okuma Corporation logo

Combinația tehnică a acestor componente construite de Okuma creează fundamentul preciziei de care au nevoie toate mașinile cu comanda numerică computerizată (CNC).

Comunicarea armonioasă dintre aceste elemente nu numai că permite mașinilor-unelte CNC Okuma să aibă unele dintre cele mai mari rate de prelucrare a metalelor, dar oferă și repetabilitatea poziționării în domeniul de micrometri cu o singură cifră.

Zi de zi, chiar și în cele mai imprevizibile medii de lucru, pachetul complet de control numeric Okuma oferă repetabilitate și precizie cu fiecare ciclu mașină încheiat cu succes.

Solutii complete control numeric Okuma
Okuma își fabrică propriile controlere, motoare, encodere etc.

Sisteme cu poziționare absolută

Aceste sisteme memorează poziția curentă a capului de prelucrare și celelate elemente mobile ale mașinii CNC, punctul forte a comenzilor numerice Okuma.

Encoder Absolut Okuma - detalii asamblare
Absolute Encoder Okuma – componente asamblu

O mașină cu CN (OSP III) care utilizează un sistem de feedback absolut de poziționare a fost dezvoltată în 1963, marcând debutul Okuma ca singurul producător electro-mecanic din Japonia care produce atât mașini-unelte, cât și dispozitive de CN.

Absolute Encoder - precizia mașinilor unelte cu comandă numerică Okuma
Absolute Encoder Okuma – asamblat

Sistemul de poziționare absolută, care este capabil de revenire secvențială (la repornirea prelucrării care a fost oprită parțial), astfel încât re-setarea de zero numai este necesară, a fost o caracteristică esențială și fundamentală din punctul de vedere al operatorului mașinii CNC.

Cu toate acestea, memoriile cu semiconductori de uz comercial nu erau disponibile în acel moment, astfel încât feedback-ul de poziție absolut cu memoria de poziție curentă chiar dacă puterea a fost întreruptă a fost destul de avansată pentru aceea vreme.

Okuma, o companie care caută în permanență cele mai înalte provocări în mașini-unelte cu comandă numerică, acest vis a devenit realizabil și pus în practică.

Absolute Encoder Okuma view2
Encoder Absolut – oferă poziționarea absolută a componentelor mașini CNC

În sistemul actual de poziționare absolută fără baterii, chiar dacă sursa de alimentare este întreruptă pentru o perioadă lungă de timp și chiar dacă în acest timp poziționarea este schimbată, acest sistem sigur nu va pierde poziția curentă a prelucrării.

Motorul cu reluctanță PREX de la Okuma

Tehnologia avansată a motorul-ui cu reluctanță PREX de la Okuma, baza unei mașini unelte CNC superioare în prelucrarea eficientă a metalelor dure prin așchiere.

Motorul cu reluctanță PREX de la Okuma integrat în arborele principal
Motorul cu reluctanță PREX de la Okuma integrat în arborele principal

Software flexibil cu o suită de aplicații pentru diverse prelucrări

În 1972 Okuma a dezvoltat seria OSP2000 de CN-uri cu minicomputere încorporate – primele NC computerizate (CNC) comerciale din lume.

Okuma OSP 2200 M - centre prelucrare cnc
OSP2000: primul NC computerizat (CNC) comercial din lume – Centre Prelucrare

În 1970, CN-urile erau dotate cu circuite proiectate, cablate și asamblate special pentru mașina care trebuie controlată. Acest lucru a însemnat că modificarea specificațiilor sau adăugarea de opțiuni la o mașină era un proces complex, costisitor și de durată. Înlocuirea acestor circuite cu software a facilitat modificarea specificațiilor sau adăugarea de funcții opționale fara a modifica construcția mașinii.

Okuma OSP 2200 L - prima comandă numerică produsă în serie
OSP2000: primul NC computerizat (CNC) comercial din lume – Strunguri

Software-ul flexibil Okuma a fost proiectat cu ideea că în timp clienții care au folosit o mașină-unealtă se vor adaptat la metodele de operare și tehnicile de prelucrare CNC de-a lungul anilor. Acesta a fost un mod de gândire foarte avansat în zilele în care au fost dezvoltate aceste CNC-uri.

Timpi operare redus

Pentru mașinile multitasking care gestionează producția de volum redus cu complexitate mare, comanda numerică OSP Okuma reduce considerabil costul și timpul necesar pentru efectuarea prelucrărilor de așchiere.

Toate pregătirile de prelucrare aferente necesare pentru lucrare pot fi realizate mult mai ușor pur și simplu pentru că CNC a fost produs de un producător de mașini-unelte care are experiența și cunoștințele necesare pentru a reduce operațiunile de introducere prin tastare la jumătate în comparație cu comanda numerică OSP anterioară.

Mașini unelte cu comandă numerică valorificate prin tehnologii inteligente

Deformare termică în timp < 10 μm

Tehnologia Thermo Friendly Concept, „termo-prietenos”, care permite o precizie remarcabilă de prelucrare prin designul structural original și tehnologia de control a deformării termice. Fără compensare dimensională și încălzire problematică. Prezintă o stabilitate dimensională excelentă chiar și în timpul funcționării consecutive pe perioade lungi de timp și schimbarea temperaturii mediului în instalație.

Thermo-Friendly Concept - Tehnologii inteligente mașini unelte Okuma
Thermo-Friendly Concept – Tehnologii inteligente pe mașini unelte cu comandă numerică Okuma
Operatorul se concentrează pe fabricarea pieselor

Controlerul NC (OSP) cu modelarea 3D ale componentelor mașinii – piesă de prelucrat, sculă, mandrină, dispozitiv de fixare, cap, turelă efectuează simulare în timp real (predictiv) înainte de mișcarea efectivă.

Verifică interferențele sau coliziunile și oprește mișcarea mașinii imediat înainte de evenimentul fizic de coliziune. Operatorii (începători sau profesioniști) vor beneficia de un timp redus de configurare și de încercări eșuate în plus se pot concentra asupra prelucrării pieselor.

Sistem Anti-Coliziune în mod automat și manual

Collision Avoidance System (CAS) este un sistem predictiv de detectare posibile coliziuni în interiorul mașinii în timpul prelucrării, automat respectiv manual. Programul NC este citit în avans și comenzile de deplasare axială sunt verificate pentru interferență, ținând cont de punctul zero și valorile de compensare a sculei setate în NC. Mișcarea de deplasare axială este oprită temporar înainte de producerea coliziunii în interiorul mașini CNC.

Collision Avoidance System - Tehnologii inteligente mașini unelte Okuma
Collision Avoidance System – Tehnologii inteligente mașini unelte cu comandă numerică Okuma

Util în special pentru operatorii de mașini care stabilesc o lucrare, o coliziune evitarea în modul manual oferă încredere fără coliziuni și preparate de prelucrare mai rapide.

Suită de aplicații mașini unelte cu comandă numerică pentru economisirea energiei

Aplcațiile ECO Suite Okuma pentru economisire energie în prelucrarea pe mașini unelte cu comandă numerică
Aplcațiile ECO Suite Okuma pentru economisire energie în prelucrare

Funcții inteligente de economisire a energiei în timpul prelucrării CNC, conveioarele de cipuri, colectoarele de aburi și alte echipamente sunt oprite automat după terminarea prelucrării. Aceste mașini unelte cu comandă numerică efectuează automat operații de economisire a energiei.

Citește și despre:

Resurse / Linkuri