OSP = Okuma Sampling Path
La 60 de ani de la introducerea primei comenzi numerice OSP, Okuma prezintă la EMO Hannover 2023, noul OSP-500
În 1963, OKUMA Corporation a introdus primul său control numeric OSP pe mașini unelte. OSP prescurtarea lui Okuma Sampling Path care înseamnă discretizarea, digitizarea traseului (sculei de prelucrare), moment tehnologic inovativ crearea unui model matematic, discret al traseului de prelucrare într-o mașină-unealtă.
Okuma a dezvoltat controlerul OSP NC cu encodere de poziție absolută, devenind singurul producător din Japonia de mașini unelte cu comandă numerică.
OKUMA a observat cu atenţie modul în care operatorii operează efectiv maşinile, cu intenţia de a-i ajuta să creeze mai uşor programele pentru piesele pe care le produc. Operatorii începători, precum şi cei profesionişti au control complet şi satisfacţie maximă lucrând pe nouă comandă numerică OSP-P300.
Când OKUMA, ca producător de maşini-unelte, şi-a dezvoltat propria comandă numerică în anii 1960 s-a spus că decizia e nesăbuită, cu toate acestea compania a mers împotriva convenţiilor industriei. La momentul respectiv erau la modă sistemele incrementale, dar inginerii OKUMA s-au confruntat cu această provocare şi au dezvoltat OSP cu, întoarcerea la poziţia absolută, care reproduce cu exactitate poziţia sculei la o maşină după ce a fost repornită.
Îmbunătăţirea infrastructurii de prelucrare astfel încât clienţii pot folosi la maxim capacitatea maşinii CNC
Viaţa de zi cu zi a echipei de cercetare şi dezvoltare OKUMA diferă de imaginea liniştită dintr-un laborator experimental. Teme de dezvoltare noi sunt descoperite nu doar din anchetele tehnice care provin de la personalul de vânzări din toată lumea, ci şi de la, trei realităţi” (locul efectiv, lucru real, fapte reale), mergând direct la clienţi pentru a vedea şi auzi cum se folosesc de maşinile lor şi ce probleme întâmpină.
Problemele pe care le-au abordat au inclus deformarea termică a maşinii din cauza schimbărilor de temperatură, apariţia de vibraţii în timpul prelucrării, interferenţe şi coliziuni din cauza erorilor de operare, precum şi de autocalibrare a maşinilor.
OSP-P300 aduce o schimbare majoră, cu o interfaţă de utilizare pe categorii de procese, care centralizează datele într-un ecran tactil uşor de operat. Prin optimizarea eficienţei proceselor de prelucrare productivitatea mașinii CNC este mult crescută.
OSP-300 este construit pe platforma de operare Windows® ceea ce permite instalarea unei multitudini de aplicaţii, începând cu procesarea de documente şi tabele de calcul şi terminând cu programe de chat video ce permit asistență remote către operatori.
Pentru că arhitectura deschisă OSP-P300 permite utilizatorilor să îşi creeze propriile extensii, aceasta deschide nenumărate oportunităţi de prelucrare, crescând astfel productivitatea şi stabilind un avantaj competitiv pe piaţă.
Una din cele mai convingătoare modificări din punctul de vedere al operatorului în OSP-300 este ecranul EASY OPERATION. Această caracteristică centralizează toate funcţiile de operare într-un ecran unic şi este personalizat pentru fluxul unic de funcţionare al maşinii CNC.
Pur şi simplu, selectaţi unul din cele trei ecrane de operare. Apoi, tot ce se cere este să atingeţi ecranul său să apăsaţi o tastă funcţie pentru a seta, a rula şi monitoriza întregul proces de prelucrare. Datele despre scule sunt grupate cu alte funcţii de control, aşa că trebuie să fie create o singură dată.
Easy Operation extinde funcţiile de operare manuală a maşinii şi crează corecţiile la sculele pe care le utilizează operatorul.
Programare intuitivă, chiar pe mașina-unealtă
Sistemul AOT vă permite să descrieți geometria piesei folosind comenzi simple, menite de meniu. Apoi, sistemul desenează forma definită înainte de a dezvolta programul complet de prelucrare.
Strungul poate fi programat direct din comanda numerică, în timp ce lucrează la un alt reper, atât în sistemul de programare ISO, cât și în sistemul de programare conversațională (Advanced One Touch IGF).
Acest sistem nu necesită cunoștințe avansate de programare, comanda numerică fiind capabilă să genereze imediat tehnologia de prelucrare, cu ordinea operațiilor, sculele necesare, regimurile de așchiere (turații, avansuri, adâncimi de așchiere etc).