Reducerea timpului de prelucrare prin optimizarea codului CNC

CEA MAI NEFOLOSITĂ FUNCȚIE OSP: CYCLE TIME REDUCTION

Reducerea timpului de ciclu preia un program deja existent, care rulează și îl accelerează prin eliminarea timpului fără valoare adăugată. Software-ul evaluează programul și elimină tot ceea ce poate ajuta la recuperarea timpului fără a afecta procesul real de tăiere. Acest lucru înseamnă mai mult timp de reducere și mai mult profit pentru atelierul dvs.

Una dintre cele mai subutilizate tehnologii OKUMA – Reducerea timpului de prelucrare. Intenția utilizării reducerii timpului de prelucrare este de a lua un program deja existent și de a-l accelera prin eliminarea timpului fără valoare adăugată. Software-ul evaluează programul și elimină tot ceea ce poate ajuta la recuperarea timpului fără a afecta procesul real de tăiere.

De exemplu, dacă ar trebui să programați arborele principal la 10.000 RPM, în mod normal axele nu vor începe să se miște până când arborele nu atinge valoarea de 10.000 RPM. Acest lucru ar putea fi de la trei până la cinci secunde de timp pierdut cu utilizarea codurilor de reducere a timpului de ciclu, axele vor începe să se miște înainte ca arborele principal să atingă 10.000 RPM. Până când arborele ajunge la piesa, acesta a atins viteza 10.000 RPM și nu a existat timp pierdut în proces.

S-ar putea să vi se pară o valoare mică, dar economisirea de secunde pentru fiecare sculă se cumulează. Cu versiunea de setare ușoară, veți face doar câteva selecții dintr-un meniu, iar mașina CNC va accelera automat oriunde este posibil.

De asemenea, este posibil să nu aveți nevoie de reducerea timpului de ciclu în fiecare caz. Dacă programul dvs. implică în principal așchiere cu foarte puține schimbări de scule sau cicluri predefinite, vor exista zone limitate pentru ca software-ul să vă accelereze procesul. Această funcționalitate este cea mai potrivită atunci când aveți mai multe unelte de așchiere, cicluri fixe sau piesele parcurg o distanță considerabilă. Cu versiunea cu setare ușoară, veți face câteva selecții dintr-un meniu, iar mașina CNC va accelera automat oriunde poate.

Reducerea timpului de prelucrare de la OKUMA este ușor de utilizat și, în majoritatea cazurilor, vă poate economisi timp și bani prețios.

SFATURI CYCLE TIME REDUCTION: arbore principal / secundar strunguri

Timpul, în lumea producției, este o rată constantă pe care o folosim pentru a măsura cât de productivi suntem; proiectăm clădiri, mașini și procese pentru a ne ajuta să facem mai mult într-un anumit interval de timp. În lumea mașinilor-unelte, creștem producția cu automatizări, turele și paleți multiple și axuri mai rapide și rate de acționare / descreștere, pentru a numi câteva. Mai jos, voi evidenția câteva modalități de a crește producția la strungul dvs. CNC Okuma actual folosind „Reducerea timpului de ciclu” pe controlul OSP-P300L/P300S, fără a cheltui un ban pe hardware!

Iată câteva sfaturi din Manualul operatorului OSP-P300L/P300S(LP) pentru a vă ajuta să economisiți timp atunci când sunt date comenzi pentru arborele principal / secundar.

1. Rotația arborelui și indexarea turelei pot fi efectuate simultan

Lansând o comandă T și o comandă M03/M04 pe aceeași linie, puteți indexa turela și începe rotația axului în același timp, reducând timpul ciclului.

Exemplu 1:

G97 S1000 M03 T010101

2. M63: “Ignorarea rotației arborelui secundar – răspuns cod M”

Adăugarea M63 la sfârșitul unui bloc va ignora semnalul de răspuns arbore principal / secundar și va permite ca rotația aborilor și cursele axelor să fie efectuate simultan.

Exemplu 2:

În loc de:

G97 S3000 M03
G00 X100 Z200

Putem utiliza:

G00 X100 Z200 G97 S3000 M03 M63

În plus, M63 poate fi folosit pentru a efectua operațiuni în timpul de așteptare pentru ca axul să atingă o viteză specificată, cum ar fi atunci când retrageți turela pentru a schimba sculele și creșterea vitezei arborelui principal de la 1000 rpm la 3000 rpm pentru următoarea sculă sau operație.

Exemplu 3:

G97 S1000 M03 T010101
…
G00 X100 Z100 S3000 M03 M63
T020202 …

NOTĂ: În mod implicit, M63 ignoră doar semnalele de răspuns ax/M-spindle pentru comenzile date pe același bloc sau linie. Pentru a schimba M63 să fie modal, accesați ecranul PARAMETRI OPȚIONAL – ALTE FUNCȚII și schimbați „comanda M63 efectivă cu 1 bloc” în „modal” (vezi Figura 1).

3. Comanda M57

Dacă se utilizează M63 ca modal, acesta poate fi anulat cu comanda M57 și o schimbare a direcției sau a vitezei arborelui principal. Pentru mișcări rapide, M57 trebuie să fie pe același bloc. Pentru mișcările de feed, M57 poate fi pe același bloc, sau un bloc înainte de mutarea feedului, iar semnalul de răspuns va fi luat în considerare pentru o singură instanță, apoi M63 modal continuă ulterior.

4. M61: “Ignorarea sosirii cu viteză fixă în așchierea cu viteză constantă”

Cronometrul de răspuns pentru viteza constantă a suprafeței poate fi ignorat, astfel încât următorul bloc să fie efectuat în timpul accelerării axului, ceea ce va ajuta la economisirea de timp și la prevenirea semnelor pe piese din cauza opririi mișcării de avans a axei. M61 este modal, prin urmare trebuie comandat o singură dată pe program și poate fi anulat cu M60.

Exemplu 4:

G96 S850 M03
G02 X10 Z20 L2.5 M61
G02 X0 Z25 L1.5

Aceste trei comenzi utile vă vor ajuta să vă reduceți timpul ciclului atunci când dați comenzi arborelui principal / secundar. Dacă vă obișnuiți să utilizați aceste tehnici în siguranță, toate secundele economisite se vor acumula cu siguranță în timp. Tehnici similare pot fi utilizate și la indexarea turelei, în ciclurile fixe și LAP și atunci când se utilizează un încărcător. Voi acoperi aceste tehnici în postările viitoare de pe blog, dar nu ezitați să comentați mai jos sau să puneți întrebări între timp.

Resurse / Linkuri