VARIABILE Intrare/Ieșire pe comanda numerică OKUMA OSP

Okuma și-a lansat recent noua serie de videoclipuri Tips & Tricks, iar Episodul 1 conține câteva informații utile care pot fi folosite pe comanda numerică OKUMA OSP. Acest tutorial scurt vă va învăța următoarele:

  • Ce sunt I/O-urile (intrări și ieșiri).
  • Unde să le găsești
  • Când să le folosești
  • Două coduri exemple de programare pentru a suna o alarmă / a rula o mașină CNC

INTRĂRI ȘI IEȘIRI

Pentru a utiliza variabilele I/O pe controlul OSP al Okuma, trebuie să știți ce este un I/O și unde să îl găsiți. Ele pot fi folosite pentru depanare sau pentru programare preventivă. Astăzi ne vom concentra pe programarea preventivă folosind variabilele I/O. Pe controlul Okuma OSP, acestea pot fi găsite în bara neagră din lateral, sub Monitorizare I/O.

În Monitorizarea I/O se listează toate I/O-urile. „I-urile sunt intrări, „O”-urile sunt ieșirile. Toți sunt indicatori de stare vizualizân faptul dacă ceva este activat sau oprit în prezent.

CE SUNT I/O ȘI CÂND LE UTILIZAȚI?

Aici vedem o listă de intrări și ieșiri. Această listă arată starea curentă a oricărui comutator dat de pe o mașină-uneltă.

Gri reprezentând oprit, roșu reprezentând activat. Orice comutator sau stare va avea un indicator de pornire sau oprire listat aici și va avea o descriere în colțul din stânga sus care spune ce reprezintă. Modul în care le folosim într-un program, pentru a preveni problemele, este să citim din program dacă acea stare este „aprinsă” sau „stinsă”, astfel încât să putem verifica dacă butonul „All Coolant Off” este pornit sau oprit.

Dacă ați prelucra o gaură adâncă, de exemplu, nu ați dori ca un burghiu cu lichid de răcire prin arborele principal să funcționeze fără lichidul de răcire. Deci, dacă un operator ar avea butonul „All Coolant Off” aprins în prezent, aceasta ar cauza o problemă, probabil o defecțiune a sculei și, posibil, un zgomot puternic în timpul prelucrării.

INTRARE – STAREA PENTRU BUTONUL DE AVANS

Aceasta este o listă de intrări și ieșiri de pe mașina unealtă. În stânga avem intrări, în dreapta ieșiri.

În interiorul codului, am o declarație „if” folosind un VIRD. VIRD fiind o intrare. Este format din cinci cifre.

Aceste cinci cifre sunt adresa, 0005 și bitul 0. Deci, în codul meu am VIRD00050. De menționat că bitul este reprezentat în sistem hexazecimal format din 0-9 iar 10 = A, 11 = B … 15 =F.

Asta ne spune că dacă această stare este aprinsă, alarmați mașina. Vrem ca citind această stare să pornească alarma.

Resetarea mașinii șterge alarma, și readuce avansul la valoarea zero și starea afișată.

Introducem codul de mai sus folosind variabilele I/O …

Voi rula exact același cod și mașina funcționează bine, starea este OFF, lichidul de răcire este activat și mașina incepe să prelucreze.

IEȘIRI – STAREA PENTRU BUTONUL LICHIDULUI DE RĂCIRE

Acum, ceea ce vom face este să găsim acea ieșire specifică și să-i citim și să-i monitorizăm starea acesteia din interiorul programului de prelucrare, apoi să declanșăm o alarmă dacă este într-o stare greșită.

VORD, cel la care ne referim în mod specific, este butonul „All Coolant Off”. Vrem să fim siguri că lichidul de răcire funcționează cu acest program. Diferența în modul în care este abordat începe prin faptul că este un VORD, spre deosebire de un VIRD și continuă cu un număr, adresa și bitul.

Spre deosebire de intrări, unde pur și simplu iei adresa și valoarea biților și le introduci, această adresă este 548. La ieșiri, scazi din valoarea 512, prin urmare codul tău devine 0036.

La adresa 0036 valoarea biților este 15, fiind mai mare decât 10 (zece) și in sistem hexazecimal, folosim o literă in cazul nostru 15 = F.

Deci, biții sunt acum reprezentați prin literele A, B, C, D, E și F.

Atunci, în codul meu, am 0036, care este 548 minus 512, și F, care este în prezent în starea OFF. În codul nostru scrie că dacă această stare este aprinsă (ON), pornește alarma. Momentan este OFF. Deci, când rulez acest cod, mașina va prelucra.

Când schimb această condiție și rulez codul din nou, primesc în schimb o alarmă.

IF[VIRD[00050] EQ 1] NALR1
IF[VORD[0036F] EQ 1] NALR1
GOTO NRUN
NALR1
VUACM[1]=’TRN CLNT OFF OFF’
VDOUT[993]=1
NRUN
M30

Ceea ce facem este să verificăm dacă operatorul are în prezent butonul „All Coolant Off” activat și, dacă da să declanșeze alarma, oprind mașina din prelucrare, și, sperăm, prevenind orice problemă în prelucrare.

Resurse / Linkuri