Cum salvați datele de prelucrare din OKUMA?

Controlul Numeric OKUMA poate avea funcții ascunse pe care nu le-ați descoperit încă. Controlul OSP conține mai multe funcții avansate care oferă un plus de versatilitate și ajută la simplificarea procedurilor din atelierul dvs., așa că aș dori să vi le prezint. Desigur, utilizarea poate varia în funcție de procesele dumneavoastră de prelucrare, dar aici vă voi împărtăși doar câteva dintre „secretele cele mai bine păstrate” pe care le puteți folosi și dumneavoastră.

READ/WRITE/GET/PUT

Aceaste funcții vă permit să creați un fișier extern și să scrieți date în el. Acest fișier ar putea fi apoi deschis într-un editor de text, sau chiar în Excel, ca fișier .CSV.

O modalitate populară de utilizare a acestor funcții este măsurarea pieselor după prelucrare folosind o sondă palpator (Renishaw de ex) și apoi salvarea datelor folosind comenziile R/W/G/P. Având această posibilitate, permite utilizatorului să analizeze ulterior datele măsurate și grafice, statistici, pentru a vedea tendințele.

De asemenea, puteți prelucra numerele de serie, gravate cu ora și data pentru a simplifica procedurile de urmărire a reperelor prelucrate.

R/W/G/P este standard pe comanda numerică Okuma OSP-P300. Mai jos este un exemplu cum să utilizați funcția READ /WRITE /GET /PUT pentru a afișa ora și data în fișierul DATA.CSV.

FWRITC MD1:DATA.CSV;A
WRITE C
PUT $0D0A
WRITE C
PUT 'PROBE DATA'
WRITE C
PUT '************'

WRITE C
PUT 'DATE:'
PUT VC151,4
PUT '-'
PUT VC152,2
PUT '-'
PUT VC153,2
PUT ' TIME: '
PUT VC154,2
PUT ':'
PUT VC155,2
PUT ':'
PUT VC156,2
WRITE C
PUT '***********'
WRITE C
CLOSE C

USING CNC CONTROL VARIABLES

Variabilele pot fi folosite pentru a simplifica anumite procese din atelierul dvs. Avem variabile „Sistem” (pentru informații precum compensarea lungimii sculei, date de compensare a frezei, offset reper, poziția activă, ora, data și multe altele), variabile „locale” (care pot fi găsite pe ecranul principal de operare), și variabile „Comune” (cum ar fi VC1). Variabilele locale sunt temporare și se șterg la sfârșitul programului. Variabilele comune sunt stocate într-un tabel și pot fi citite și scrise cu ușurință. Ele sunt de obicei folosite pentru a face calcule matematice.

Dacă faceți calcule matematice într-un program, există ceva numit programare parametrică în care puteți avea un program pentru a face o piesă și este posibil să aveți, de asemenea, o familie de repere care sunt foarte asemănătoare. Deci, dacă executați o gaură în toate aceste repere, dar dimensiunile găurilor ar putea fi diferite, puteți defini o variabilă pentru numărul sculei și va face gaura diferită pentru fiecare dintre repere în parte. Prin simpla schimbare a variabilei din program puteți face mai multe repere diferite.

Un alt caz poate fi atunci când faceți o piesă și apoi o măsurați, iar dacă este o diferență, puteți utiliza o variabilă pentru a compensa acea eroare. Apoi reveniți și prelucrați reperul pentru a ajunge la toleranța de care aveți nevoie.

Sau un mic program de gravat numărul serial pe reperele prelucrate.

Mai jos trimitem măsurătorile sondei palpatoare (stocate anterior în variabilele comune VC1-VC3) în fișierul DATA.CSV:

G01 F500.
FWRITC MD1:DATA.CSV;A
WRITE C
PUT 'Z '
PUT ','
PUT VC1
WRITE C
PUT 'Z '
PUT ','
PUT VC2
WRITE C
PUT 'Z '
PUT ','
PUT VC3
WRITE C
CLOSE C
M30

De asemenea, puteți utiliza variabile pentru a verifica dacă scula corectă este în arborele principal. O comandă precum următoarea poate elimina alarmele dacă scula greșită este în arbore:

IF[VTLCN EQ 1] NSKIP
T1 M06
NSKIP

Există multe moduri în care aceste funcții / comenzi pot fi utilizate, mai sus sunt doar câteva exemple.

Cum le-ați folosi pe acestea? Vă rugăm să nu ezitați să comentați mai jos și să vă împărtășiți ideile.

Dacă aveți întrebări specifice despre cum să accesați sau să utilizați aceste funcții, vă rugăm să ne contactați.

Resurse / Linkuri