Beneficiile unei rutine de încălzire a arborelui principal

Care este valoarea sacrificării timpului de producție pentru a încălzi un arbore principal înainte de prelucrare ? Există mai multe motive pentru a rula o rutină de încălzire, putem considera aceleași motive pentru care sportivii își încălzesc mușchii înainte de competiție. Arborele principal, la fel ca și mușchii, funcționează cel mai bine la temperaturi optime.

PREVENIȚI UZURA ACCELERATĂ ȘI ASIGURAȚI PRECIZIA PRELUCRĂRII

Când arborele principal este inactiv (fie că este un arbore lubrifiat cu vaselină sau ulei-aer), gravitația contribuie în general la lubrifierea anumitor locuri până la următoarea pornire. Aceasta înseamnă că atunci când porniți programul fără încălzire, primele rotații ale arborelui principal pot fi uscate sau lubrifiate neuniform, ceea ce poate cauza uzura și deteriorarea arborelui principal.

Încălzirea arborelui principal și lubrifierea corectă a tuturor rulmenților și canalelor de rulare înainte de a efectua prima așchiere va ajuta la reducerea sarcinilor și la prevenirea uzurii lagărelor.

În procesul de prelucrare, variațile de temperatură afectează precizia. Arborele principal și componentele sunt reci atunci când o mașină sta inactiv, dar pe măsură ce mașina se încălzește, dimensiunea acestora cresc datorită dilatării termice. Dilatarea termică a avut deja loc într-un abore cald, ceea ce înseamnă că de la prima așchiere până la ultima, dimensiunea arborelui va fi aceeași, asigurând precizia prelucrărilor.

Pe mașinile OKUMA furnizate de GreenBau Tehnologie, sunt afișate diverse intrucțiuni de întreținere și operare corectă. De exemplu pentru cazul nostru un centru vertical de prelucrare în 3-axe GENOS M460-V-e, avem următoarele indicații:

1. Nu rotiți sculele la turații care depășesc limita lor maximă de funcționare. Nerespectarea acestei insrucțiuni poate duce la accidente grave. Consultați specificațiile producătorului uneltei pentru a vedea limitele de viteză permise. În special când utilizați unelte cu placuțe detașabile, fiți atenți să nu depășiți viteza de rotație permisă pentru a prevenii desprinderea placuțelor.

2. Utilizați unelte echilibrate dinamic. Dacă apar vibrații în exces în timpul rotirii la viteze mari, opriți urgent rotația sculei.

3. Nu rotiți arborele fără unelte atașate.

CREAȚI O RUTINĂ DE ÎNCĂLZIRE

O modalitate ușoară de a crea o rutină de încălzire este să utilizați opțiunea de cronometru în calendar pentru a porni funcția de încălzire. În acest fel, procesul de încălzire poate fi programat să înceapă chiar înainte de a începe programul de lucru.

Înainte de a începe, să nu uităm că avem nevoie de o sculă fixată în arborele principal, pentru încălzire putem alege un burghiu de 5 mm.

Și acum un exemplu de program CNC pentru încălzirea unui arbore principal al centrului vertical OKUMA (GENOS M460V-e):

M03 S4000
G4 F=60*10
S9000
G4 F600
M05

De ce am ales aceste valori ale vitezi și timpii de rulaj, pentru că ele sunt specificate pe mașină (sau în manual) iar pentru mașina noastră avem recomandarea la 15000 rot/min o turare în sens orar la 4000 rot/min timp de 10 minute (putem trece valoarea 600 secunde sau formula de calcul 60 secunde * 10 minute) iar apoi încă 10 minute la 9000 rot/min:

Inginerii de la GreenBau vă pot oferi sfaturi cu privire la implementarea unui program de încălzire a arborelui sau vă pot ajuta la elaborarea unei soluții pentru mașina dvs. OKUMA specifică. De asemenea, vă pot ajuta să utilizați funcția de încălzire dacă o aveți deja implementată.

Asigurați-vă că vă rezervați timp pentru a efectua această sarcină ușoară. Doar câteva minute de încălzire vă vor proteja investiția în mașini-unelte și vor spori precizia prelucrărilor pe toată durata zilei de lucru.

Resurse / Linkuri