Lubrifierea mașinii CNC un factor principal în mentenanță

mentenanta lubrifiere masini cnc

5 MODALITĂȚI PENTRU A TE ASIGURA CĂ SISTEMUL TĂU DE LUBRIFIERE ESTE CORECT

Pentru a optimiza performanța, timpul de funcționare și utilizarea mașiniilor-unelte, este esențial să existe un sistem de lubrifiere sănătos. Sistemul de lubrifiere al unei mașini-unelte este proiectat pentru a regla fluxul de lubrifiere și pentru a aloca corect volumul de lubrifiant componentelor esențiale de glisare. Dacă vă puneți la îndoială sistemul de lubrifiere, iată cinci lucruri pe care să le urmăriți pentru a vă oferi liniștea că mașina dumneavoastră este în stare de funcționare optimă.

mentenanta lubrifiere masini cnc

1. INSPECTATI-VĂ FILTRUL ȘI SUPAPELE DE DOZARE

Dacă sistemul dvs. utilizează lubrifiant, dar nu este folosit suficient volum în funcție de orele de funcționare a mașinii, este timpul să vă inspectați filtrul și supapele de dozare. În cele mai multe cazuri, filtrul arată ca un fagure circular mic și ar trebui schimbat la fiecare ciclu de întreținere preventivă.

Localizare filtru de ulei

Dacă filtrul se înfundă, acesta va restricționa fluxul de lubrifiant prin sistem. Același lucru se poate întâmpla cu supapele de dozare care sunt amplasate în blocuri terminale în întregul sistem. Este cea mai bună practică să inspectați, să curățați și să le schimbați dacă este necesar în timpul întreținerii preventive, mai ales în cazul în care cantitatea folosită de lubrifiant este redusă.

2. VERIFICAȚI POMPA

Dacă observați că nivelul lubrifiantului din rezervor nu se mișcă, primul loc de pornire este pompa. Mai mult ca sigur, pompa are probleme și nu mai împinge lubrifiant în întregul sistem. O modalitate ușoară de a verifica acest lucru este să vă asigurați că pompa este alimentată în timpul ciclului. După ce ați confirmat că pompa este sub tensiune, o verificare vizuală a rotației motorului va constata dacă funcționează.

3. ANALIZAȚI ISTORICUL DE ALARMĂ AL MAȘINII CNC

Pentru a vă asigura că sistemul dumneavoastră de lubrifiere este corect este să analizați istoricul alarmelor mașinii dumneavoastră. Privind alarmele recente, veți înțelege mai bine orice probleme care ar fi putut exista anterior în modul în care sistemul de lubrifiere a fost neverificat. Acest lucru vă poate îndruma în direcția corectă de unde să începeți să căutați o potențială problemă.

4. INSPECTAȚI INSTALAȚIA DE EVENTUALE SCURGERI

Dacă sistemul dumneavoastră utilizează un volum excesiv de lubrifiant, este posibil să scape din sistem undeva, în acest caz elementele mecanice nu primesc suficient lubrifiant. Acest lucru ar putea fi identificat printr-o inspecție vizuală rapidă. Verificarea liniilor crăpate, a fitingurilor slăbite și/sau a conexiunilor slăbite în supapele de dozare la blocurile terminale vă poate rezolva rapid problema.

mentenanta lubrifiere masini cnc
Instalație lubrifiere Strung OKUMA SERIA LB3000EXII

5. VERIFICAȚI TIPUL ȘI STAREA DE LUBRIFIERE

Pentru a vă asigura că componentele esențiale ale mașinii-unelte au parte de lubrifiere adecvată, este esențial să vă asigurați că utilizați tipul de lubrifiant specificat în manualul de operare și întreținere. După ce ați verificat că tipul este corect, asigurați-vă că culoarea este corectă și că rezervorul nu are resturi. Dacă nu sunteți sigur dacă lubrifiantul dvs. este de culoarea corectă și fără reziduuri, vă recomandăm să vă spălați sistemul și să înlocuiți filtrul.

Urmând cei cinci pași enumerați mai sus, sistemul dumneavoastră de lubrifiere ar trebui să funcționeze eficient și corect. Efectuarea sfaturilor descrise vă va ajuta să vă protejați bunul, să preveniți dezastrele, să mențineți nivelurile de performanță și să prelungiți durata de viață a mașinii CNC.

Resurse / Linkuri