Centru de prelucrare CNC și caracteristici

Centru de prelucrare CNC este o mașină-unealtă avansată de prelucrare prin așchiere care integrează mai multe funcții într-o singură mașină. Un centru de prelucrare CNC acoperă o varietate de prelucrări, astfel se reduce timpul de fabricație și îmbunătățește eficiența producției.

Okuma GENOS M460V-5AX cu masă de lucru Trunnion
Centru de prelucrare vertical OKUMA GENOS 460V-5AX

Mai multe funcții de prelucrare într-o singură mașină CNC

Centrele de prelucrare sunt echipamente esențiale pentru prelucrarea pieselor și componentelor de înaltă precizie, pe lângă scopul lor principal de fabricare a matrițelor. De exemplu, centrele de prelucrare din industria automobilelor sunt utilizate pentru componentelor motorului, precum și pentru fabricarea matrițelor pentru componentele caroseriei sau scaune, bordul etc.

Centrul de mașini-unelte CNC este o mașină-unealtă avansată de fabricație care poate efectua o varietate de operații de prelucrare cu precizie ridicată, calitatea suprafețelor ridicată. Un centru de prelucrare CNC poate efectua operații de găurire, filetare, frezare, mortezare, danturare și strungire dintr-un singur program.

Fabricarea pieselor din industrie, cum ar fi cutii de viteze, pereți despărțitori, cadre, capace etc. necesită diferite tipuri de operații, cum ar fi frezarea, alezarea, găurirea, filetarea și multe alte operațiuni de prelucrare aferente.

Mașină-unealtă avansată de prelucrare prin așchiere

În trecut, acest proces de producție trebuia împărțit în multe etape de lucru, iar operațiile executate pe diferite mașini-unelte pentru a fabrica un reper finit, rezultând un timp mai mare de execuție și costuri ridicate.

Pentru a depăși această problemă, a fost dezvoltată un centru de prelucrare CNC. Operațiile de frezare, strungire și găurire pe o singură mașină-unealtă permit unei mașini să îndeplinească o varietate mai mare de nevoi de prelucrare dintr-o singură prindere.

Scopul principal al centrului de prelucrare CNC este de a reduce timpul de producție prin mecanismele și automatizările interne avansate ale mașinii, cu un singur program și dintr-o singură prindere a semifabricatului.

Centrele de prelucrare CNC sunt clasificate în funcție de configurația arborelui principal: centre de prelucrare orizontale, centre de prelucrare verticale, centre de prelucrare universale.

Centru de prelucrare CNC orizontală

OKUMA MU 5000HII / Centru prelucrare CNC orizontal

Centrul de prelucrare are un arbore principal orizontal, iar unealta este montată pe axul mașinii, de obicei o mașină cu un singur fus cu un schimbător automat de unelte. ATC constă dintr-o magazie înlocuibilă care poate stoca mai multe scule și poate deține aproximativ 16 până la 100 de capacități de scule chiar mai multe, 308 de ex. în cazul centrului universal OKUMA MU 10000H.

ATC magazie scule centru universal OKUMA MU 10000H
ATC magazie scule centru universal OKUMA MU 10000H

Pentru a reduce timpul de încărcare și descărcare, poate fi instalat un schimbător automat de paleți (APC). APC este format din șase, opt sau mai multe paleți, piesa de prelucrat poate fi setată în palet, iar mașina poate fi programată pentru a finaliza paletul anterior. Pentru diferite repere pot fi accesate programe diferite.

APC - Magazie automată paleți OKUMA
APC – Magazie automată paleți OKUMA

Datorită ratei ridicate de așchiere a materialului în proces, volumul sculei de tăiere este de obicei mare, astfel încât magazia pentru scule necesită o poziție mare pe fiecare sculă, iar greutatea relativă este din ce în ce mai grea. Unele mașini-unelte au, de asemenea, funcții suplimentare pentru rotirea întregului arbore principal, astfel încât axa orizontală a arborelui să devină verticală, permițând diferite tehnici de operare.

Okuma MB-5000HII - piesa demo auto
Prelucrare cutie viteze pe centru orizontal OKUMA MB-5000HII

Centru de prelucrare CNC verticală

OKUMA GENOS M660V-e / Centru prelucrare CNC vertical
OKUMA GENOS M660V-e / Centru prelucrare CNC vertical

În acest tip de mașină, mai multe lucrări pot fi realizate într-o singură configurare. Majoritatea centrelor de prelucrare verticale au trei axe, iar unele au funcția unui cap de ax care poate fi rotit pe una sau două axe. Pentru prelucrarea suprafeței de gravare, centrul de prelucrare vertical este cel mai potrivit pentru industria de prelucrare a matriței și matriței. Principalele tipuri de centre de prelucrare verticale sunt după cum urmează: coloane mobile, structuri de tip portic și multi-arbori.

Centru de prelucrare universal

OKUMA MU-4000V-L / Centru prelucrare CNC universal
OKUMA MU-4000V-L / Centru prelucrare CNC universal

Centrul universal de prelucrare este similar cu un centru de prelucrare vertical sau orizontal, dar arborele axului poate fi înclinat continuu dintr-o poziție orizontală în poziție verticală sub controlul computerului.

Matriță injecție anvelope roată automobile pe centrul universal MU-400VII

Centrul universal al mașinii constă din cinci sau mai multe axe care permit montarea suprafeței superioare a piesei de prelucrat pe un centru de prelucrare orizontal, astfel încât diferitele părți ale piesei de prelucrat să poată fi prelucrate într-o singură unitate.

OKUMA MCR-S / Centru prelucrare CNC universal dublă coloană
OKUMA MCR-S / Centru prelucrare CNC universal dublă coloană

OKUMA MCR-S este un centru de prelucrare cu coloană dublă de mare viteză, de înaltă calitate, care oferă o precizie dimensională remarcabilă și o calitate a suprafeței pentru fabricarea matrițelor de presare. Arborele principal extrem de rigid oferă tăiere puternică, pe 5 axe, pe o mașină stabilă termic, care asigură prelucrarea eficientă și precisă a componentelor mari. Proiectarea structurală a mașinii atinge viteze de avans continue și rapide ceea ce reduce timpul de ciclu cu 25% comparativ cu modelele anterioare.

Prelucrare matriță caroserie auto pe centru dublă coloană OKUMA MCR-S

Gamă de arbori potrivite pentru diferite regimuri de fabricarea a matrițelor

Toate tipurile de forme pot fi prelucrate în cele mai bune condiții prin schimbarea capetelor de prelucrare (arbori principali) pentru diferite metode de fabricare a matrițelor. Multe procese diferite pot fi efectuate continuu în funcționare automată cu magazia de scule (ATC) și magazia de arbori (AAC), crescând foarte mult productivitatea.

Gamă de arbori pentru diferite regimuri de așchiere
Gamă de arbori pentru diferite regimuri de așchiere

Poate combina prelucrarea subtractivă și aditivă (LMD)

Pentru o fabricație extrem de intensă în proces, centrul de prelucrare poate fi echipat cu un laser care permite fabricarea aditivă prin depunerea cu laser a metalelor (LMD). În acest fel, metodele de fabricație subtractivă și aditivă sunt combinate într-o singură mașină, permițând producătorilor nu numai să producă piese foarte complexe, ci și să repare piese defecte. Laserul poate fi, de asemenea, utilizat pentru tratamente de suprafață, cum ar fi întărirea cu laser. Acest lucru crește, de asemenea, productivitatea, deoarece configurările multiple pe diferite mașini devin învechite.

Centru universal de prelucrare OKUMA MU 8000 LASER EX
Centru universal de prelucrare OKUMA MU 8000 LASER EX

Resurse / Linkuri