Condiții optime așchiere Machining-Navi

Funcție de determinare a celor mai optime condiții de așchiere și eliminarea vibrațiilor în timpul prelucrărilor CNC pe mașini Okuma.
Okuma a inventat Machining Navi ca o funcție opțională care utilizeaza OSP-ul și senzori pentru a monitoriza vibrațiile. Dacă se detecteaza vibrații, funcția apoi fie recomandă modificări de viteză a arborelui (prelucrare Navi LG și prelucrare Navi mg) sau face ajustările de viteză (prelucrare Navi Mi) în mod automat.

Maximizarea performanțelor mașinilor-unelte

Condiții optime așchiere, Machining-Navi, funcție de determinare a celor mai optime condiții de așchiere și eliminarea vibrațiilor în timpul prelucrărilor CNC pe mașini Okuma. Reducerea costurilor – cicluri de prelucrare mai scurte și productivitate mai mare – este cerința pentru a concura pe piața globală actuală. Funcția Machining Navi, cu imagini clare ale condițiilor de tăiere complexe, reprezintă un instrument avansat care permite operatorului mașinii să aducă capabilitățile mașinii și sculelor la cele mai bune niveluri de performanță.

Condiții optime așchiere - comparație fără și cu Machining Navi

Abordări adaptate la diferite tipuri de mașini unelte

Optimizarea vitezei arborelui principal

Dedicat în special pentru aplicații de frezare de mare viteză, pentru a elimina în mod eficient vibrațiile prin variațiile turației arborelui principal într-o zonă optimă și chiar așchiere mai rapidă.

(Machining Navi, M-i, M-g, M-g +)

Creșterea pragului la viteze mici de prelucrare (aplicații de frezare și strunjire)

Creșterea vitezei arborelui la frezare sau strunjire în zona lentă de prelucrare necesită o abordare diferită pentru a compensa vibrațiile. Soluția Okuma oferă o bandă stabilă mai largă pentru așchiere mai rapidă în zona cu viteză redusă de prelucrare.

(Machining Navi, M-i, M-g+, L-g)

Determinarea celor mai optime condiții de așchiere

Scurt ghid pentru cele patru tipuri de Machining Navi

  • Mod simplu, automat – lăsați mașina să determine rapid cele mai optime condiții de așchiere

Machining Navi M-i (optimizare inteligentă a vitezei arborelui principal)

Vibrația este măsurată de senzori încorporați, iar viteza arborelui este modificată automat la viteza optimă. În plus, grafica avansată a condițiilor optime de așchiere reprezintă alternative eficiente pentru a ajusta diverse caracteristici ale vibrațiilor în zonele de trecere de la viteză mică către viteză mare a arborelui principal.

  • Modificare condițiilor de așchiere în timpul monitorizării datelor prelucrării

Machining Navi M-gII (optimizare ghidată pentru viteza arborelui principal)

Machining Navi M-gII+ (optimizare ghidată pentru viteza arborelui principal/controlul armonic)

Utilizarea Machining Navi M-g afișează sugestii pentru cea mai bună viteză a arborelui, datorită zgomotului vibraților preluate de un microfon. Efectul poate fi verificat rapid prin selectarea uneia dintre vitezele arborelui principal sugerate cu o singură atingere. Machining M-gII +, care este disponibil pentru mașinile cu arbori cu motor integrat, controlează vibrația prin schimbarea vitezei arborelui principal în timpul prelucrării la viteze mici.

  • Prelucrare fără vibrații pe strunguri

Machining Navi L-g (ghidare, controlul armonicelor cu ajutorul vitezei arborelui principal)

Vibrațiile într-un strung pot fi controlate prin schimbarea vitezei arborelui principal după amplitudinea și perioada optimă a armonicelor.

  • Vibrațiile din filetare pot fi controlate cu ușurință

Machining Navi T-g (filetare)

În ciclul de filetare, vibrațiile din timpul filetării sunt controlate prin modificarea adecvată a vitezei arborelui principal la fiecare pas.

Machining Navi M-i

Funcție de căutare condiții de așchiere pentru frezare (control viteză arbore principal cu optimizare inteligentă)

Simplu, automat – lăsați mașina să determine rapid cele mai optime condiții de așchiere

Vibrația este măsurată de senzori încorporați, iar Machining Navi modifică automat viteza optimă a arborelui principal. Cu alte cuvinte, măsurarea vibrațiilor, calculele optime ale vitezei arborelui și ajustările vitezei sunt apoi realizate automat în procesul de așchiere.

Condiții optime așchiere - suprafață prelucrare fără și cu Machining Navi

În trei pași simpli

Machining Navi-i funcționează foarte simplu. Sunt necesari doar trei pași pentru a obține cele mai bune condiții de așchiere.

Machining Navi - mod automat
Condiții optime așchiere - vizualizare parametrii vibrații

Modificările efectuate în “modul învățare” sunt memorate automat și salvate

Machining Navi-i va utiliza automat viteza optimă a arborelui principal selectată. În condiții similare de prelucrare, parametrul comandă S din programul NC va fi înlocuit cu viteza arborelui principal „învățat” din prelucrarea anterioră.

Condiții optime așchiere - Machining Navi mod de învățare

Găsirea rapidă a celor mai optime condiții de așchiere

Condiții optime așchiere - Machining Navi

Vizualizarea grafică a condițiilor optime de așchiere reprezintă alternative eficiente pentru a elimina diverse vibrații în zonele de prelucrare cu viteză mică până la mare. În plus față de controlul automat, acesta poate fi utilizat ca instrument pentru a crește și mai mult condițiile de așchiere.

Machining Navi - simboluri ale stării de prelucrare

Masuratorile efective sunt afișate

Senzorii încorporați în mașină detectează și analizează vibrația de prelucrare. Prelucrarea Machining Navi selectează apoi valoril eficiente într-o gamă largă de viteze ale axului, de la mică la mare.

Machining Navi M-gII

Fucție de căutare condiții de așchiere pentru frezare (optimizare ghidată pentru viteza arborelui)

Această metodă este eficientă la vibrații înalte din timpul prelucrării.

Reglează condițiile optime de așchiere în timpul monitorizării datelor

Bazat pe zgomotul vibrațiilor captate de un microfon atașat pe mașina CNC, Machining Navi afișează pe ecran o serie de posibilități optime de viteze ale arborelui principal. Operatorul poate trece la viteza indicată a arborelui principal cu o singură atingere și poate confirma imediat rezultatul.

Microfon atașat magnetic pe panoul de comandă OSP
Preluare vibrații via microfon ți determinarea vitezei optime de prelucrare

Machining Navi M-gII+

Cutting condition search function for milling (guided optimization of spindle speed/harmonic control)

Această metodă este eficientă la vibrații joase, și este implementată în frezare pe centrele de prelucrare tip dublă coloană, respectiv în alezare la mașinile cu arbore principal integrat.

Machining Navi L-g

Cutting condition search function for turning (guided, harmonic spindle speed control)

Vibrațiile într-un strung pot fi controlate prin schimbarea vitezei arborelui principal după amplitudinea și perioada optimă a armonicelor fără a reduce din viteza de așchiere.

Condiții optime așchiere - strunjire cu Machining Navi
Setare simplă strunguri cu funcție Machining Navi

Efectul controlului vibrațiilor este vizualizat pe măsură ce amplitudinea armonică crește și perioada armonică devine mai scurtă. Când vibrațiile rămân cu valorile recomandate sau când se dorește o creștere suplimentară a calității suprafeței prelucrate, amplitudinea armonică și perioada armonică pot fi ajustate prin simpla apăsare a tastei săgeată în timp ce urmăriți zgomotul de prelucrare și dimensiunea sarcinii axului afișate într-un grafic.

Monitorizare date Condiții optime așchiere

Machining Navi T-g

Cutting condition search in threading

Filetare mai productivă cu costuri mici

Când apar vibrații în filetare, metodele generale de rezolvare a problemei au fost fie reducerea condițiilor de tăiere în detrimentul productivității, fie utilizarea unor scule speciale rezistente la vibrații cu un anumit cost. Machining Navi T-g (filetare) asigură un control optim, mărind sau micșorând viteza arborelui principal la fiecare pas pentru a compensa vibrațiile periodice.

Filetare fără și cu Machining Navi T-g dedicată
Example of Machining Navi T-g (threading)

Vibrațiile la filetare pot fi rapid si ușor controlate de către oricine

Cu Machining Navi T-g (filetare), se face o schimbare către cele mai bune condiții de tăiere în 3 pași simpli. Condițiile de filetare actuale și recomandate sunt afișate pe un ecran grafic pentru opțiuni de filetare fără vibrații.

Setare Machining Navi T-g strunguri
Monitorizare filetare și recomandări viteze arbore principal

Vizualizare și optimizare condiții de filetare

Condițiile de așchiere curente și optime, schimbarea vitezei arborelui principal (%) la fiecare trecere de filetare, numărul de treceri curent / total și alte informații necesare sunt toate tabelate.

Condiții optime de așschiere direct prin operarea ecranului tactil

Singura operație necesară este să apăsați butonul RECOMAND VALUE. Viteza recomandată a arborelui principal (SS%) este calculată automat din viteza de bază.
Prin apăsarea butonului ADJUST ON / OFF, începe schimbarea automată a vitezei arborelui principal. Pur și simplu introducerea noilor condiții de tăiere (fără vibrații) inserate în programul NC al piesei de prelucrat.

Fără eroare de fază la filetare

Eroarea fazei de filetare apare dacă viteza axului este modificată în timpul filetării, dar nu există nici o eroare la Machining Navi T-g; un alt avantaj al tehnologiei de sincronizare de viteză a arborelui de la Okuma.

Tehnologiile Inteligente Okuma

Resurse Linkuri