Identificarea și rezolvarea ineficiențelor dintr-o producție CNC

Pentru a fi cel mai profitabil și competitiv de pe piață, procesul atelierului dvs. de mașini trebuie să fie cât mai eficient posibil. Proprietarii și operatorii atelierelor de mașini eficiente maximizează resursele și reduc la minimum sau elimină deșeurile din procese. Aceste deșeuri nu includ doar materii prime; a cheltui exces de timp, forță de muncă sau bani în procesul de prelucrare înseamnă că nu rulezi la cel mai înalt potențial

PASUL 1: INDENTIFICAȚI VALORILE COMPANIEI PRIN INVESTIȚII

Indiferent de anii de experiență deținuți de operatorii dvs., investiția în educație și formare continuă nu numai că dă rezultate în producția dvs., dar vă poate menține și operatorii implicați într-o cultură a îmbunătățirii constante.

Indiferent de dimensiunea magazinului dumneavoastră – mare sau mic, primul pas în construirea unui mediu dedicat îmbunătățirilor este să stabiliți o linie deschisă de comunicare între forța de muncă. Prin colectarea ideilor și concepțiilor în echipă, magazinul dvs. va ajunge să realizeze că, colaborând la procese, blocaje sau chiar ceva la fel de simplu precum aranjarea instrumentelor, problemele pot fi rezolvate rapid și provocările operaționale pot fi depășite.

Amintiți-vă că toți membrii echipei sunt importanți pentru organizația dvs. și joacă un rol valoros în rezolvarea ineficiențelor din atelier. De exemplu, cine este persoana sau echipa pe care vă bazați pentru a vă repara mașinile în timpul unei avarii? Atingeți acești oameni ca resurse de încredere. Aceștia pot fi membri ideali ai echipei pentru a gestiona întreținerea preventivă și predictivă a mașinilor dvs., deoarece sunt specialiștii care pot anticipa erori la anumite modele de mașini pe baza experiențelor lor anterioare.

PASUL 2: SETAȚI PARAMETRI REALIȘTI PENTRU IDENTIFICAREA INEFICIENȚELOR

Când căutați să îmbunătățiți procesele, este posibil să aveți un set mare și larg de obiective de producție pe lista de dorințe, de la reducerea timpului de livrare și a costurilor până la îmbunătățirea utilizării axului. Este important, totuși, să vă mențineți obiectivul bine concentrat atunci când faceți modificări în atelier. Începeți prin a prioritiza una sau două domenii de îmbunătățire – puteți dedica timp și resurse pentru a corecta acele acțiuni și pentru a perfecționa și defini mai întâi acele procese. Puteți realiza rapid că îmbunătățirile inițiale se unesc în celelalte obiective de eficiență. De exemplu, dacă vă concentrați eforturile pe îmbunătățirea utilizării axului, acea acțiune are potențialul de a provoca un efect de domino și de a afecta alte domenii de îngrijorare în operațiunile dumneavoastră.

PASUL 3: CALIFICAȚI ȘI CUANTIFICAȚI ORICE MODUL POSIBIL

Membrii echipei tale muncesc din greu pentru ca atelierul tău să funcționeze fără probleme – dar cum ar reacționa ei când știe că nivelurile lor reale de eficiență pot fi mult mai mici decât ceea ce cred ei că sunt? Când definiți și prioritizați zonele de îmbunătățire, porniți într-o misiune de constatare a faptelor. Măsurarea nivelului de productivitate al magazinului dvs. printr-un proces manual sau automat este un pas crucial care vă oferă vizibilitate și perspectivă prin care să faceți comparație. Ambele metode pot fi eficiente în măsurarea exactă a productivității, astfel încât implementarea fiecăreia va produce rezultate mult mai bune decât simpla estimare a productivității.

METODA MANUALĂ

Prima metodă este simplă și directă – colectarea de date clasică pe hârtie. Parcurgerea atelierului și colectarea manuală a datelor de la angajații și mașinile dvs. necesită timp, dar poate oferi informații mult mai precise decât cea mai bună estimare. Deși obositoare și consumatoare de timp, colectarea și măsurarea manuală a valorilor adevărate vă va oferi o direcție clară pe calea necesară pentru a îmbunătăți ineficiența.

METODA AUTOMATIZATĂ

Anumite instrumente și software sunt disponibile pentru a automatiza colectarea datelor și pentru a oferi vizibilitate în timp real asupra mașinilor dvs. Instrumente precum Planul de conectare al Okuma vă permit să vă monitorizați mașinile și să culegeți în mod transparent date pentru a îmbunătăți procesele. De exemplu, cu Planul de conectare puteți vedea în timp real starea și nivelurile de performanță ale tuturor mașinilor dvs. dintr-o privire, precum și orice stare de alarmă și durata. Prin vizualizarea rezultatelor curente de funcționare cu un proces automatizat, opririle mașinii pot fi observate rapid și pot fi luate măsuri corective.

PASUL 4: CORECTAȚI-VĂ TEHNICILE, PROCESELE ȘI ECHIPAMENTELE DE PRELUCRARE

Odată ce ați făcut pașii inițiali pentru a asigura implementarea cu succes – v-ați pregătit lucrătorii și ați lucrat pentru a identifica ineficiențele – puteți începe să vă examinați tehnicile, procesele și echipamentele de prelucrare pentru a aduce îmbunătățiri substanțiale. În funcție de problemele pe care le găsiți după măsurarea productivității, echipa dvs. va trebui să planifice acțiuni corective în funcție de domeniile dvs. de preocupare. Iată doar câteva exemple de modificări ale procesului pe care ați putea alege să le faceți, care vor avea un impact pozitiv asupra operațiunilor dvs.:

INSTRUIRE ANGAJAȚI

Pregătirea magazinului pentru succes este un efort de echipă și este esențial să vă asigurați că angajații dvs. sunt echipați cu cunoștințele și resursele adecvate. În timpul exercițiului dvs. de măsurare analitică, vă puteți da seama că fiecare sarcină manuală efectuată de un operator uman poate fi mult îmbunătățită. Îmbunătățirea ergonomiei de configurare, încărcarea și descărcarea pieselor, reprelucrarea sau chiar curățarea poate reduce foarte mult timpul ciclului pentru fiecare sarcină.

UPGRADE SOFTWARE

Ați făcut investiția în mașinile-unelte, dar sunt echipate cu software care vă poate ajuta să vă îmbunătățiți eficiența și randamentul general? Soluțiile de productivitate sunt disponibile pe scară largă cu o gamă largă de obiective, de la aplicații de economisire a energiei, cum ar fi Okuma’s ECO Suite, până la instrumente de conectivitate precum MT Connect și Connect Plan pentru interconectivitate cu toate dispozitivele și mașinile dumneavoastră.

PASUL 5: DETERMINAȚI METODELE DE ÎNTREȚINERE A MAȘINILOR UNELTE CNC

Îmbunătățirea eficienței de producție nu este o operațiune unică – nu este nevoie doar de efort pentru a realiza și de a experimenta obiectivul dvs. de utilizare, ci și de efort continuu pentru a menține nivelurile de eficiență ridicate.

Atunci când vă optimizați atelierul, întreținerea reactivă (întreținerea pe care o efectuați ca răspuns la o problemă sau o defecțiune) nu este o metodă durabilă de îngrijire a mașinilor dumneavoastră. Pentru a prelua controlul asupra timpului dumneavoastră de nefuncționare operațională, există două abordări extrem de importante ale întreținerii care pot ajuta la reducerea ineficiențelor: întreținerea preventivă și cea predictivă.

ÎNTREȚINEREA PREVENTIVĂ

Întreținerea preventivă este programată, controlată și măsurată pentru a limita posibilitatea unui timp neprevăzut. Frecvența întreținerii preventive poate fi programată pe un punct de declanșare bazat pe timp sau utilizare. Deși întreținerea preventivă poate necesita o perioadă de nefuncționare potențială, efectuarea de verificări de rutină a echipamentului dvs. vă oferă cele mai bune șanse de a diagnostica o problemă înainte ca aceasta să provoace timpi neprevăzuți de întrerupere în atelier, ceea ce poate provoca întreruperi mult mai mari în lanțul valoric decât timpul de nefuncționare planificat.

Tranziția de la întreținerea reactivă la întreținerea preventivă poate necesita unele ajustări – este ușor să identifici o problemă care a apărut deja decât să identifici una care este mai probabil să se întâmple. Proprietarul unui atelier poate beneficia de stocurile de piese de întreținere OEM, cum ar fi kitul CARE Okuma, pentru a furniza piese de întreținere preventivă potrivite mașinii dumneavoastră CNC.

ÎNTREȚINERE PREDICTIVĂ

Spre deosebire de întreținerea preventivă, întreținerea predictivă are loc într-un program mai puțin strict, folosind date în timp real pentru a identifica problemele de la început, în mod ideal înainte ca acestea să interfereze cu operațiunile. Acest tip de întreținere depinde de utilizarea unei platforme care vă permite să evaluați performanța mașinii dvs.-unelte printr-o abordare bazată pe date, cum ar fi cu Planul Connect.

Când aveți instrumentele adecvate pentru a implementa un program de întreținere predictivă, acesta poate fi efectuat pe măsură ce mașinile rulează în modurile lor normale de producție. Detectarea acestor tendințe prin analiza datelor este esențială pentru a descoperi ineficiențe și pentru a le preveni din timp.